Wat heb ik tot nu toe geschreven? - Romans


Badwater, geschreven door Guurtje Leguijt

Badwater (2011)

Badwater is de tweede grote roman van Guurtje Leguijt over jonge mensen zonder (liefdevolle) ouders. Leguijt heeft zich na haar succesvolle roman Niemandsland verder verdiept in jongeren zonder roots (haar hoofdthema).


Door een ontmoeting in de buurt waar ze opgroeide, ontdekt ze dat veel dingen anders zijn dan haar moeder haar altijd deed geloven. Alles komt op losse schroeven te staan, ook de herinneringen uit haar jeugd. Kloppen de verhalen over de dood van haar vader?


Haar zoektocht geeft haar voor het eerst houvast, alsof ze een nieuw leven binnenstapt en zichzelf pas nu leert kennen.


Een indringende roman over een ontworteld meisje op zoek naar de grond onder haar bestaan.

Bestel bij Bol.com

Niemandsland, geschreven door Guurtje Leguijt

Niemandsland (2007)

Een indringende roman over een klein jongetje in een wereld vol grote problemen.

Justus, een gevoelig kind, groeit op in een harmonieus gezin. Hij heeft het er goed met zijn zusjes en zijn ouders. Als hij negen jaar is, overlijdt plotseling zijn moeder – Justus heeft geen idee waaraan, of waarom. Zijn vader schept geen duidelijkheid; hij kan de ontstane gezinssituatie totaal niet aan. Justus wordt uit huis geplaatst en komt pardoes terecht in de jungle van crisisopvang en jeugdzorg - zonder zijn zusjes, zijn vader met wie hij zo'n goede band heeft, zonder zijn pasgegeboren broertje. Hij voelt zich wanhopig eenzaam. Is het misschien zijn schuld dat zijn moeder is doodgegaan? Waarom moet hij anders zomaar het huis uit?

Waar zijn de mensen die hem zijn eigenwaarde en het vertrouwen in liefde terug kunnen geven? En wat betekent het geloof waarmee hij van jongs af aan is opgegroeid?

Bestel bij Bol.com

Kantelkind, geschreven door Guurtje Leguijt

Kantelkind (2004)

Hoewel Judith een zelfstandige volwassen vrouw is, kan ze niet omgaan met haar veeleisende moeder. Bij elke ontmoeting voelt ze zich gekwetst en uit haar evenwicht gebracht. Een ingrijpend voorval brengt Katja op haar pad en ook zij claimt Judith en doet constant een beroep op haar. Langzaam dringt tot Judith door dat ze dit zo niet kan volhouden. Ze verliest zichzelf in de zorg om anderen en voelt zich toch nog tekortschieten. Haar worsteling om het iedereen naar de zin te maken kost zoveel tijd en energie dat haar dagelijks functioneren onder druk komt te staan.

De luistervogel, geschreven door Guurtje Leguijt

De luistervogel (2003)

Wieke is onzeker. Ze hult zich in middelmatigheid om contact en zéker confrontaties met mensen zo veel mogelijk te ontwijken. Haar onmacht om gevoelens met andere mensen te delen wordt steeds groter. Ze uit zich alleen tegen haar grote vriend, de luistervogel, en via haar hobby, het maken van collages. Die collages houdt ze angstvallig geheim.

Als haar broer Ruben plotseling sterft, valt haar zorgvuldig opgebouwde muur van anonimiteit weg en is ze overgeleverd aan de aandacht en vragen van allerlei mensen. Als er dan ook nog een studigenoot steeds maar toenadering blijft zoeken, lijkt ze de macht over haar leven te verliezen.

Bestel bij Bol.com